Wiskunde

Voor deze tak van de wetenschap denkt iedereen onmiddelijk aan de arabische cijfers. Deze cijfers werden eerst in indië gebruikt in het jaar 500. De moslimwetenschappers namen deze cijfers over en maakten het bekend in Europa.


Al-Khawarizmi                                                                              
De bekendste moslimwiskundige is ongetwijfeld Al-Khawarizmi. Deze wiskundige stelde als eerste het cijfer "nul" voor in zijn wetenschappelijk werkstuk "Hisâboe 'l-djabri wa 'l-moeqabalati". Het woord  Algebra is afgeleid uit de titel van dit werkstuk. Daarin heeft hij onder meer de volgorde van bewerkingen, algoritmen, het oplossen van vergelijkingen van de eerste graad in detail uitgelegd. Samen met andere wetenschappers, nl. Ibn Toerki en Omar Chayyam bestudeerde hij tussen de 8ste en de 11de eeuw de vergelijkingen van de tweede graad. Zij hadden kennis over de discriminant en schreven dat de negatieve discriminant geen oplossing had.

Al-Kâsji
Het getal pi (π) en zijn berekening kende zijn populariteit al bij de Oude Grieken. In de 14de eeuw bepaalde de moslimwetenschapper Al-Kâsji 16 cijfers na de komma voor dit getal. Pas in 1596, ongeveer twee eeuwen later, werd zijn prestatie verbeterd met 20 cijfers na de komma door een Duitse wiskundige.

Andere moslimwiskundigen
Moslimwiskundigen waren destijds meesters in goniometrie of boldriehoeksmeting. Ze hadden dit nodig om te kunnen werken met de sterrenhemel. De sterrenhemel is voor moslims belangrijk om de maan in het oog te houden, want de islamitische kalender is gebaseerd op de maankalender. Zo werd Al-Battani bekend voor zijn werken in de 9de eeuw over de tangensregel, Aboe'l Wafâ in de 10de eeuw over de sinusregel en Al Kâsji in de 14de eeuw over de cosinusregel.