Geneeskunde

Gezondheid en hygiëne zijn twee belangrijke aspecten binnen het islamitisch geloof. De moslims hebben hier veel aandacht aan besteed. Door hun interesse in de ze twee onderwerpen hebben ze tal van onderzoeken gedaan en werken hieromtrent geschreven.

Ibn Sina

Het grootste werk kwam van Ibn Sina (of in het latijns: Avicenna), die het boek 'Al Qanoen fi tibb' heeft geschreven. Dit werk is eveneens in het Latijn vertaald in de 12de eeuw en werd één van de meest invloedrijke boeken in het middeleeuwe Europa tot ver in de 17de eeuw. Zo schreef hij oa. als een oeuvre over meningitis.

Al-Razi

Al-Razi of in het latijns Razes is een beroemde geneeskundige en wetenschapper uit de 9de eeuw. Hij legde de nadruk op empirische observaties, klinische geneeskunde en hygiëne in ziekenhuizen. Al-Razi schreef oa. over mazelen, pokken en waterpokken. Dit werk van Al-Razi wordt erkend door de encyclopedie 'Encyclopaedia Brittanica'.

Al-Zahrawi

Al-Zahrawi of in het latijns Abulcasis leverde als chirurg een grote bijdrage aan de wetenschap. Hij was meester in de chirurgie en ontwikkelde zelf zijn eigen materialen. Voor een operatie werden bepaalde lichaamsdelen verdooft. Deze verdovingsmiddelen werden bestudeerd door Al Kindi en Ibn Sina. Al-Zahrawi ontwikkelde verschillende medische instrumenten waarvan sommige recent nog werden gebruikt. Zijn bekendste uitvinding is het dichten van wonden met kattendarmen.

Ziekenhuizen

Het eerste moderne ziekenhuis in de islamitische gebieden dateert wellicht uit het jaar 707 in Damascus. Het beroemde ziekenhuis was dat van Caïro in Egypte dat in het jaar 1284 gebouwd werd. Dit ziekenhuis had een capaciteit van 8000 patienten en er werkten zowel mannelijke als vrouwelijke artsen. Een eerste moderne apotheek, dateert uit het jaar 754 in Bagdad.